Limba germana matern pentru prescolari

Deutscher Kindergarten und Afterschool

  • 0722 22 MAJA
  • Str. Garlei Nr. 78

Despre limba germana

Ce optiuni aveti in general, in cazul in care doriti sa dati copilului dumneavoastra sansa sa stapaneasca aceasta limba?

Optional germana?

O ora sau doua de limba germana pe saptamana, ca si optional, este in viziunea noastra cu totul ineficient pentru copil, iar efortul financiar al parintelui – inutil.

Intensiv germana?

O sedinta de germana zilnic aduce mai mult decat un optional ocazional, dar nu va da copilului sansa sa stapaneasca limba, in conditiile in care in restul zilei copilul nu este expus deloc acestei limbi. Spre deosebire de limba engleza, mult mai usoara si omniprezenta in viata noastra (desene animate, muzica, filme, parinti vorbitori de engleza), germana cere o preocupare constanta.

Predare integrala in germana?

Expunerea permanenta a copilului la limba germana, incepand de la o varsta frageda, asigura invatarea acestei limbi la acelasi nivel cu limba materna. Frecventand o institutie cu predare integrala in germana, copilul are ocazia sa traiasca limba, sa o foloseasca in toate situatiile de viata: la masa, la joaca, la pregatirea pentru somn, la ritualurile de igiena, la schimbarea hainelor, sarbatori, aniversari, etc. Acesta este principiul imersiunii! Este un castig mult mai mare decat cel pe care il obtine auzind-o exclusiv predata in “situatii didactice”. Desigur acestea compun programul, urmarind o tematica precisa si adaptata varstei. In restul zilei insa copilul continua sa acumuleze in joaca si inconstient vocabular, structuri de fraze, notiuni de topica, expresii si nenumarate cunostinte despre o cultura diferita.

Suprasolicitam un copil crescandu-l intr-un mediu bilingv?

Din experienta, putem spune ca nu. Mintea copiilor este deosebit de receptiva la informatii noi, limbi straine in special. Sunt nenumarate cazurile de copii din familii mixte, care stapanesc perfect limbile ambilor parinti si invata cu usurinta si altele noi. Explicatia consta in faptul ca incep devreme sa le auda, sa le vorbeasca si sa isi antreneze astfel mintea. Nu e un secret pentru nimeni faptul ca fiecare an care trece face mai dificila invatarea unei limbi straine.

Oferim copilului mediul in care poate sa traiasca limba germana, sa cunoasca valorile acestei culturi, sa imprumute din rigurozitatea, exactitatea si disciplina care au facut din Germania o marca si un simbol.
Toate aceste trasaturi compun o latura care noua ne lipseste ca popor latin si e un castig sa avem de-a face cu ele, macar tangential, ca principii.

Nimeni in familia noastra nu vorbeste limba germana

Pentru asta suntem aici! Cu siguranta multi parinti isi pun aceasta problema, temandu-se ca ar putea reprezenta o problema pentru copil – nu-l vor putea ajuta, nu-l vor putea verifica.
Acest fapt nu il impiedica pe copil sa invete limba germana fara probleme. Copiii petrec suficient de mult timp intr-un mediu in care se vorbeste limba germana si asa cum experienta ne-o demonstreaza, toti copiii nostri au reusit sa atinga un nivel inalt de fluenta in limba germana la varsta de 6 ani.

Vorbitori si vorbitori

Faptul ca suntem vorbitori de germana ne da posibilitatea sa selectionam dintre educatoare, persoane responsabile, mature, care obligatoriu stapanesc aceasta limba la nivel de limba materna. Stim cu totii ca autoaprecierea cunostintelor este subiectiva si ca, desi multi indica nivelul avansat, un interviu in limba respectiva infirma de multe ori aceasta opinie.
Desigur, aceste exigente fac extrem de dificila si costisitoare completarea schemei de personal. Dorim sa oferim un serviciu de calitate copiilor si parintilor. Nu credem ca “nu trebuie sa stii foarte multa germana ca sa predai unui copil de 3 ani”. Trebuie sa reamintim aici ca suntem parinti, proprii nostri copii vin zi de zi la Biene Maja si beneficiaza de aceleasi servicii pe care le oferim tuturor celor care ne investesc cu incredere.

Web design by: NewBlack.ro